Od nastavení prispôsobených na mieru, až po ovládanie hlasom, tieto inteligentné funkcie sľubujú a predstavujú komfort, bezpečnosť a uľahčený život v modernej domácnosti.

Keď rozprávame o stavaní, alebo len o „upgradeovaní“ vašej domácnosti na smart home, najlepšie miesto, kde môže začať je kategória osvetlenia.  Nie len, že je to jednoduché integrovať, ale taktiež to má okamžitý dopad na bezpečnosť, energetickú účinnosť a pohodlie vášho domova.

Nie ste si istý, ako môže inteligentné osvetlenie fungovať vo vašej domácnosti? Prečítajte si o možnostiach moderných zariadení a ako ich ako ich môžete ako majitelia domov najlepšie využiť.

 

Inteligentné žiarovky vs. Inteligentné vypínače

Prvým podstatným krokom, ktorý treba spraviť pri automatizácií osvetlenia je rozhodnúť sa či chete kontrolovať žiarovky, alebo samotné vypínače. Zatiaľ čo inteligentné žiarovky, ktoré menia farbu môžu vytvárať skvelú party atmosféru a zapôsobiť na vašich hostí, existujú dôvody, prečo pre odborníkov na inteligentné domácnosti nie sú jedinou voľbou.

Inteligentné žiarovky sa samé o sebe nezdajú až také drahé, avšak ak plánujete vymeniť všetky svetlá v celom dome, nemusí to byť najlacnejšia investícia. Výmena svetelného vypínača teda môže byť v tomto lepšia a ekonomickejšia alternatíva, keďže smart vypínač efektívne spája skupinu žiaroviek naraz. Výhodou smart vypínača je aj to, že viete všetky svetlá ovládať diaľkovo cez aplikáciu a to kedykoľvek. Keď však máte iba inteligentné žiarovky, v momente keď je vypínač svetiel vypnutý, nie je možné svetlá ovládať aplikáciou na diaľku. 

 

Moderná estetika

Ak rozmýšľate nad „upgradeom“ na inteligentnú domácnosť, mnoho smart zariadení a „vychytávok“ môže byť ťažšie „zladiť“ s vašim domovom z hľadiska dizajnu a ovládania, pri osvetlení sa tohto nemusíte obávať. Výmena vášho súčasného osvetlenia, za to inteligentné nemusí vôbec narušiť estetiku vášho bývania. Na výber máte z viacerých možností, ktoré bez problémov zapadnú, pretože nemusia vyzerať príliš futuristicky a dajú sa nastaviť individuálne podľa potreby, čo znamená že sa vedia prispôsobiť akémukoľvek dizajnu.

 

Rozšírené nastavenia na mieru

Nainštalovali ste svoje inteligentné osvetlenie a teraz prichádza ozajstná zábava: organizovanie a nastavenie dokonalej „nálady“ pre každú izbu. Dnešná technológia nám dovoľuje kontrolovať a ovládať nie len jas, ale aj minimálnu a maximálnu intenzitu svetla a dokonca aj to, ako rýchlo sa svetlo „rozsvieti“ alebo stlmí. Tieto produkty dokážu pracovať s wi-fi, aplikáciami, či domácimi smart asistentmi, čo vám dáva možnosť nastaviť napríklad to či sa svetlá rozsvietia „na plno“ každý raz keď ich zapnete, alebo si budú pamätať svoje posledné nastavenie. Ak máte chybnú žiarovku, ktorá začne blikať keď jej ostáva už len 5 percent, môžete tiež nastaviť minimum na tejto hranici aby ste sa nepríjemnému blikaniu vyhli.

Pomocou aplikácie tiež viete nastaviť, ktoré svetlá, či izby majú byť osvetlené.

 

Ovládanie hlasom

Vďaka stúpajúcej popularite inteligentných asistentov akú sú Siri od Apple alebo Alexa od Amazonu, hlasové ovládanie domácnosti funguje ako nikdy predtým. Aj smart osvetlenie môžete priamo pripojiť k týmto asistentom, čím sa dá zredukovať a zjednodušiť možnosť napájania a ovládať svetlá iba vašim hlasom. Stačí ak poviete „OK Google, vypni všetky svetlá“, z pohodlia svojej postele, keď sa chystáte na spánok, alebo „Hey Siri, zažni svetlá do kuchyne“, keď vojdete do domu a máte plné ruky tašiek s nákupom.

 

Prístup a ovládanie na diaľku

Majte kontrolu nad svojimi zariadeniami aj keď sa práve nachádzate mimo domu. Keď ste jeden z tých ľudí, ktorý neustále rozmýšľajú nad tým či ste vypli svetlo predtým, než sa odišli, tak táto „vymoženosť“ je pre vás. Inteligentné vypínače dokážu ovládať nie len svetlá, ale aj malé spotrebiče a vďaka tomu si viete jednoducho skontrolovať na svojom smartfóne či ste skutočne svetlá vypli, a ak ste náhodou naozaj zabudli, viete to spraviť na diaľku cez aplikáciu.

 

Špeciálne vlastnosti

Aby sme zhrnuli výhody inteligentného automatizovaného osvetlenia, nesmieme zabudnúť spomenúť, že to nie je len o autonómnych funkciách, ale aj o úspore energií. Smart osvetlenie a nastavenie týchto funkcií na mieru používateľa dokážete znížiť vaše náklady na elektrinu a ušetriť vám peniaze.

Či všetko ovládate jedným tlačidlom na vašom smartfóne, alebo máte senzory nastavené na pohyb, inteligentné osvetlenie môže byť jednoduchým prvým krokom ku konvertovaniu vášho domu na modernú inteligentnú domácnosť.

MS Electrical Services realizuje takéto smart inštalácie produktov Valena Life with Netatmo od firmy Legrand.