Ako vyzerá deň s inteligentnou domácnosťou?

 

Ako sa zobúdzate, rolety a žalúzie sa pomaly dvíhajú a vpúšťajú dnu ranné slnečné lúče. Rozohrá sa vaša obľúbená rádio stanica. Vyliezate z postele a podlaha je už pod vašimi nohami teplá. Vojdete do kúpeľne, kde sa svetlá automaticky zapnú, len čo prekročíte prah a ranná relácia z rádia, ktorú ste počúvali  v izbe vám hrá už aj tu. Ako sa sprchujete, miestnosť zaznamená zvýšenú vlhkosť a spustí ventiláciu, odsaje vlhký vzduch a zároveň udržuje teplo a „recykluje“ vzduch na teplý, čerstvý a príjemný.

Po sprche idete do kuchyne, kde vás hneď ako vojdete ovalí vôňa čerstvej kávy. To pre vás váš kávovar už pripravuje obľúbené ranné espresso. Kuchynské rolety sa zdvíhajú, odhaľujúc výhľad do záhrady, kde je už zapnuté automatické zavlažovanie. Použijete svoj univerzálny diaľkový ovládač, aby ste si zapli ranné noviny na TV „ukrytej“ v kuchynskom paneli.

Predtým než zamierite von, na svojom tablete nastavíte alarm, lebo keď to spravíte, kúrenie sa zníži a svetlá sa vypnú pre úsporu energie v momente ako vykročíte z domu. Aj keď deti nechajú zapnutý televízor a svetlá v ich izbách, dom si to všetko sám povypína keď sa alarm zapne.

Kým ste cez deň preč, slnko nahrieva budovu cez efektívne sklá a udržuje tak dom príjemné teplý, bez toho aby bolo potrebné akékoľvek ďalšie kúrenie. Ak sa vo vnútri začne otepľovať už príliš, budova si automaticky stiahne rolety aby obmedzila prístup slnečného svetla a udržiavala vnútornú teplotu stabilnú. Kým je alarm zapnutý, budova používa senzory na monitorovanie všetkého čo sa deje a okamžite vám hlási akúkoľvek aktivitu, aby ste mohli sledovať a ovládať bezpečnosť svojho domova na diaľku.

Večer, keď už ste na ceste domov, sa dom začne pripravovať na váš príchod. Ak je to potrebné, kúrenie sa zapne v izbách, ktoré používate najčastejšie, aby tam bola príjemná teplota. Čakáte dnes na noc hostí, tak po ceste svojim smartfónom dáte budove vedieť, nech neskôr „nahreje“ aj hosťovskú izbu.

Keď prichádzate k domu, automatická brána vás vpustí dnu. Celý dom a príjazdová cesta sú krásne vysvietené a vítajú vás. Priložíte čip k čítačke pri vchodových dverách a tie sa elektronicky otvoria. Alarm sa automaticky deaktivuje a dizajnová vstupná hala vám osvetlí cestu do kuchyne.

Je čas pripraviť sa na večerný program. Je príjemný teplý večer tak sa rozhodnete spraviť si barbeque na terase. Pre atmosféru sa zapnú vonkajšie záhradné svetlá, ktoré osvetľujú terasu v rôznych farbách a vy vyberiete svoj obľúbený playlist, ktorý bude hrať zo skrytých záhradných reproduktorov. Keď je všetko na terase nachystané, svojim smartfónom vypnete svetlá v kuchyni.

Hudba sa stíši a ozve sa jemné cinkanie z reproduktorov zabudovaných v strope obývačky. To vám váš dom hlási príchod vašich hostí. Bez toho, aby ste sa pohli z terasy, ich na svojom ipade vidíte prichádzať, váš hlas ich víta pri vstupnej bráne do domu. Stlačíte jedno tlačidlo na ipade a vpustíte ich dnu, brána sa otvorí a príjazdová cesta sa osvetlí a ukáže im smer ku vám na terasu.

Po príjemnom večery je čas ísť spať. Svetlá v dome sa zapnú automaticky hneď ako vojdete do haly a osvietia vám cestu po schodisku až do postele. Spálne sú príjemné teplé, rolety stiahnuté, aby ste mali súkromie. Keď už ste v posteli, použijete univerzálny vypínač, ktorý máte zabudovaný v stene pri nočnom stolíku a všetky svetlá v dome zhasnú a kúrenie sa na noc zníži.

Predtým než sa ďalšie ráno zobudíte, dom sa zasa raz pripraví na to, aby vám poskytol komfortný a efektívny život – automaticky.